MEDIA

terug naar home
 
Alpha security Surveillance auto

[ Zeventigduizend kilometer per jaar stapvoets door de Waarderpolder - 25 Juni 2009Cijfers liegen niet. Het aantal inbraken op bedrijvenpark Waarderpolder in Haarlem is de laatste jaren spectaculair gedaald. Van ruim tweehonderd inbraken in 2001 naar slechts een handvol in 2008. Dat succes is mede te danken aan beveiligingsbedrijf Alpha Security, dat zorg draagt voor de uitvoering van de collectieve beveiliging. Reden voor een interview met directeur Peter Hoes.Tekst: Constantijn Hoffscholte

In 2002 nam Alpha Security de beveiliging van de Waarderpolder over van een ander beveiligingsbedrijf. Ondernemersvereniging en gemeente besloten daartoe nadat het aantal inbraken zorgwekkend was gestegen. “Het eerste dat we hebben veranderd is dat onze surveillanten altijd op het bedrijventerrein blijven”, zegt Hoes. “Buiten kantooruren rijden ze constant rond en komen ze de Waarderpolder niet uit. Onze aanrijdtijd is daardoor slechts twee minuten. Dat hebben we ook duidelijk vermeld op borden bij de toegang van het terrein, daar gaat al een preventieve werking van uit.”

Op die manier maken de surveillanten van Alpha Security heel wat kilometers. Het bedrijf heeft zelfs eens uitgerekend hoeveel. Per jaar wordt er zo’n 70.000 kilometer stapvoets door de Waarderpolder gesurveilleerd. Die aanpak werpt zijn vruchten af, zegt Hoes: “Het is meerdere malen voorgekomen dat we mensen op heterdaad hebben betrapt. Wij vinden het belangrijk dat je in dat geval ook optreedt. Onze mensen gaan de auto uit en maken als het kan een burgerarrest. We zijn pro-actief, daardoor nemen we wat meer risico maar daar worden we ook voor betaald. Ik kan het een ondernemer niet uitleggen dat we de inbrekers wel hebben zien lopen, maar dat we er niet achteraan zijn gegaan. Dat doen we dus wel.”


Thermische meetapparatuur
Eén van de nieuwste technische snufjes waar Alpha Security gebruik van maakt is thermische meetapparatuur op het dak van de surveillanceauto. Hiermee kan de omgeving worden afgespeurd op warmtebronnen. Deze stap is gezet naar aanleiding van een grote brand vorig jaar in de Waarderpolder waarbij een bedrijfsverzamelgebouw in vlammen opging. “We hebben toen wel rookontwikkeling gesignaleerd, maar met deze techniek hadden we het wellicht nog eerder kunnen opmerken”, vertelt Hoes, die uitlegt dat de apparatuur voor meerdere doeleinden inzetbaar is. “Je kunt ook verdachte personen opsporen, bijvoorbeeld als die zich schuilhouden in de bosjes. Deze techniek is absoluut efficiënt, maar wel duur. In Haarlem hebben we het geluk dat de gemeente het belang inziet en meefinanciert.”

Over de samenwerking met overheid en ondernemers is Hoes sowieso positief. “Het convenant Samen Veilig Ondernemen dat in de Waarderpolder is gesloten heeft een geweldig effect gehad. Doordat alle partijen met elkaar aan tafel zitten, komen hele constructieve ideeën naar voren. Je merkt dat ondernemers daardoor ook gemotiveerd worden om mee te werken.” Wat nog wel kan verbeteren, is het aantal bedrijven dat deelneemt aan de stichting die de collectieve beveiliging regelt. Op dit moment participeert ongeveer de helft van de ondernemers op het bedrijvenpark. Hoes: “Het zou mooi zijn als dat aantal nog wordt vergroot. Dat verlaagt ook de kosten voor een ieder.”

Bruggenbouwer
Vanwege de werkzaamheden voor bedrijventerreinen en winkelgebieden heeft Alpha Security regelmatig contact met het RPC Kennemerland. Hoes is zeer te spreken over de bijdrage vanuit het regionale platform. “In onze ogen is het RPC echt een bruggenbouwer. Een mooi voorbeeld is wat er in Zandvoort gebeurde. Samen met de ondernemers van de strandtenten hadden wij een veiligheidsplan ontworpen. De gemeente vond het fantastisch, maar had er geen geld voor over. Na bemiddeling van het RPC is het uiteindelijk zo geregeld dat de politie voor een oplossing zorgt op basis van ons plan. Dat is prima, het gaat er niet om wie het doet maar dat er een oplossing voor komt.”

Een ander voordeel van het RPC vindt Hoes de uitwisseling van ideeën in de regio. “Daardoor hoef je niet altijd zelf het wiel uit te vinden.” De directeur hoopt ook dat de ontwikkeling van een Regionale Toezicht Ruimte (RTR) doorgaat. Het RPC onderzoekt momenteel of de realisatie van deze gezamenlijke ruimte voor het uitkijken van camerabeelden haalbaar is. “Nu moeten bedrijven cameratoezicht zelf organiseren, waardoor het veel kost en de kwaliteit onzeker is. Een gezamenlijk initiatief kan dat verbeteren. Ik heb begrip voor de discussie over privacy in de openbare ruimte, maar als de criminaliteit of overlast door het gebruik van camera’s afneemt is het de moeite waard. Van mij mag men de RTR dan ook liever gisteren dan vandaag invoeren.”


Uitgave: Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Kennemerland
Redactie: C.T.C. Hoffscholte Journalistiek en Communicatie
Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.

RPC - No. 10 - juni 2009

 
 
 

Waarderweg 50A
2031 BP Haarlem

t: 023-55 11 986
f: 023-55 12 039
www.alphasecurity.nl
info@alphasecurity.nl

Vergunningnummers:
ND1081
ND3717
POB 832

 
 

[ KRANT

Veiligheidsscans fastfoodketens
Horecatraining politie en beveiliging
Inzet van 'sus-teams' lijkt een succes
Nieuw wapen in strijd tegen criminaliteit
Schipperen rond cafe De Koning
Corso wordt eerste begin voor JTT-ers
Thermische camera op surveillanceauto beveiliging
Thermische camera bewaakt Waarderpolder
Samenwerking horecaportiers en politie nog inniger
Minder overlast drugsverslaafden
Minder inbraken Waarderpolder
Cokedealer meldt zich bij portiers
Horecaportiers krijgen directe lijn met politie
Criminaliteit Waarderpolder afgenomen
Beveiligingspersoneel adviseert uitgaanspubliek
Haarlems bedrijf gaat Waarderpolder beveiligen
Betere beveiliging Waarderpolder
 

[ MAGAZINES

Artikel over Mobiele Surveillance in Waardervol
Interview winkeldiefstal Link Modevakblad
Drastische afname criminaliteit
Beveiliging loont
Beveiligers Haarlemse horeca uitgerust met portofoons
Personeel kan veilig naar huis fietsen
Haal de angel uit het conflict
 

[ OVERIGE PUBLICATIES

Politie pakt honderdzeventig verdachten op met hulp van ondernemers
'Veilige' BeterBusiness partnerbijeenkomst bij Alpha Security
Politie en Alpha Security gaan intensiever samenwerken in Waarderpolder
TNO doet onderzoek naar cameratoezicht
Alpha Security biedt veiligheid binnen twee minuten
Een veilig gevoel voor kleine bedrijven
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), dat doe je niet alleen
Waarderpolder schoner en veiliger
Al veertien keer de aarde stapvoets rondgereden.
Samenwerking Alpha Security en Medi-Select
Alpha Security brengt opleidingen onder bij Alpha Security Academie
Mobiele surveillancedienst van de CBW uitgerust met AED
Zeventigduizend kilometer per jaar stapvoets door de Waarderpolder
Tevredenheidsbetuiging ontruiming L. Springerlaan
Childslife neemt cheque in ontvangst
Beveiligingsbeambtes houden geweld binnen de perken.
 

[ FILMS

Promofilm Alpha Security Int.
Tien tellen film
Olympisch onthaal
login - disclaimer - algemene voorwaarden - klachtenregeling - contact   © 2018 Extrea Multimedia. All rights reserved.